Wednesday, October 03, 2007

Nasi goreng KakLong~*

Hello everybody.
Its been kinda depress for me lately. Nasib baik bulan puasa, bulan berkat, so guess I can manage la kot. I refuse to talk about it, coz i feel like I wanna share something that makes people happy di bulan puasa nih [and it makes me happy too~] guess what? Food! Haha~

Ok. Have you ever come across “hari ni nak makan ape ha?” or “malasnye nak masak.. leceh! Huhu~” atau "Eh hari ni giliran aku masak eh~?"or maybe “nak beli luar kang lari bujet, baik masak! Lagi jimat..” hahaha. So i wud like to reveal a recipe. For me, its simple. Sebab recipe ni simple, so it is call, Nasi Goreng KakLong.

Mula-mula, bahan yg kena ada…


- Nasi 2 pot (dah siap masak-jgn lembik2 sgt, nasi goreng lagi
sedap kalau nasi dia keras sket.)

- Ikan bilis segenggam (digoreng rangup siap2. Then tabur atas nasi
sementara tunggu giliran nak masuk kuali)

- Telur 2 bijik (digoreng sambil cincang2. Pastu tabor atas nasi with
ikan bilis goreng tadi. Biasanye guna telur sebijik je tapi sebab KakLong suka telur, so kasi extra sebijik)

- Bawang Merah 4 ulas (tumbuk2 lagi sedap dari potong mayang2)

- Cili api 7 biji (Sebenarnye kena guna at least 10-12 bijik tapi sebab
KakLong tak suka pedas sgt,so kurang kan cili. Plus KakLong suka number 7 with no reason)

- Kacang Buncis 7 btg (biasanye orang guna kacang panjang tapi buncis is
Kaklong’s favourite! And of course… hiris kecik2 lah 7 batang kacang itu.)

- 2 sudu camca teh minyak masak. Garam, Gula & bawang goreng secukup rasa.

Cara-cara nak buat…
Tumbuk cili bersama bawang merah tadi. Tumis lah bahan ni bersama minyak masak dalam kuali sampai naik bau. Masukkan garam gula secukup rasa. (biasanya garam satu setengah sudu kecik dan gula satu sudu kecik) Pastu masukkan kacang buncis yg dihiris2 tadi. Masak kejap sampai kacang nampak empuk2 sket. Pastu giliran masukkan nasi+ikan bilis+telur tadi dalam kuali. Goreng kejap. Then asap dia yg berkepul2 naik tu, korang amik bau dia. {jangan rasa! nanti batal puasa~} agak2 baunye dah secukup rasa (definasi secukup rasa=kecur air liur tatkala membaunye), goreng lah sampai garing. Goreng kena lama sket [tapi jgn sampai hangit] so that nasi goreng tak cepat basi and lagi enak. Pastu boleh la nak tabur bawang goreng samada tengah masak tu atau semasa dihidangkan nanti. Tak nak letak pun takpe. Dah siap masak, masukkan dalam pinggan, sedia dihidangkan!

Then there you have it… Nasi goreng KakLong~ Easy & Nyummmy… Go try!