Friday, November 30, 2007

He has better plans for us~*

I have nothing to write, yet I still wanna write something down here. Coz it feels like I haven’t done it for quite some time. Leaving this blog, some say, like sawang labah2 dah buat sarang in here. Tho, I just updated petang tadi but still, am not puas. But having nothing in mind right now, well, I don’t know. Like I said, its random. So I might be talking rubbish… Or maybe something useful for my readers.

Well, hmmm….

Age. Maritul status. 2 stuffs that is very well connected [depends on the individual-some just don’t care how old they are when it comes about marriage] let me tell you how I have been handling these issues.

Let me start with my circles of friends. I have few network of friends which is very much in different levels. My bangians peep. Primary schoolmates. Secondary schoolmates. Then my UTM friends. Sambestarian colleague and students. Geng2 UPM. And not forgetting my cyber friends. These are the majority group that forms my circles of friends. Not to mention those minority circles of friends who are not less important to me too. I’m so blessed having such wonderful people around me that somehow make me who I am now. Thank you Lord.

Among these circles, I am very much likely involved with 2 different circles that has different level of social. What I mean here is, I always find the point of view with these 2 circles is very much different. One of the opinion that really stands out is about being single or married.

Everytime I meet my old secondary schoolmate, usually in a wedding occasion they will go like “Kau asyik dating kenduri orang je, kenduri kau bila lagi?”… “kau jangan lambat2 sangat, rugi. Kawen ni best. Bahagia…”… “ Kau nih asyik dating sorang je, tak jambu ke mata tengok orang lain dah berdua? Cepat2 la... buat apa tunggu lama2..”

So, ok. It’s not that I’m annoyed. I don’t even care. Even if I’m in their position, I might say the same thing too to a person like me. In fact, I don’t even mind if you guys wanna say it a hundreds time as long as you don’t get serik for repeating the same thing everytime you meet me coz i might still be single everytime you meet me again. Seriously, no hard feelings.

On the other hand….

Everytime I joined my bangian peeps for any of our friends wedding reception, I will get difference respond. No one will ever tell me kau-bila-lagi-? kind of stuff. Some of them are even coupled for almost 6-7 years with no strings attached yet and has no plan to do so in this nearby time. In fact, I did attend a wedding of my friend that feels a little reluctant for having her marriage too early, giving us some envy glance for still being happily single. “Tak ready lah nak kawen sebenarnye.. rasa mcm awal sangat..” [did I mentioned that she is the same age with me?] Thanks to them, I don’t feel much guilty for not getting married yet. Lol~

As for me, you really have to be prepared before you start up a family. You may not know how your spouse is but at least, you prepare yourself. Like my maklong said, marriage is like gambling. You may win or you may lose. It doesn’t matter. What matter is how you prepare yourself for it. How can you handle your win and lose in the game. Marriage can be a sweet thing but it can also be deadly as a poison. Depends. Some maybe ready for the game and married early. But some are just not ready. And some may just haven’t find the right mate yet for the game. And not forgetting, some might just lose...

I don’t know what my situation is. Haven’t met the mr. right yet? Too picky? Being ‘too high’ to reach? That’s just a lame reason. And it’s not my reason. It’s the cliché reasons that people make up for me. Though I denied but most people just wouldn’t believe me. So I was like malas-dah-nak-cakap-apa2-sukati-korang-lah kinda mode. And the same respond i will give is ”ada jodoh nanti, aku kawen lah dan kau WAJIB datang” stressing out the ‘WAJIB’ word. Yeah… I would love them to come! Aku dah penat2 ronda pusing satu Malaysia datang kenduri korang, korang pulak tak nak datang kenduri aku? Memang saje carik pasal lah… hahaha.. Just kidding~! [but you can still hear a little sense of seriousness there right…? ;p ]

I always dream of having a big occasion. I mean really big. My intention in this wedding is to celebrate my big happy day with all my friends. Unlike certain people that prefer close receptions with limited invitations, I love to have the occasion in a big hall plus lots of parking space for my guest. Trust me, I don’t intend to have any pelamin or whatsoever, just a simple meja makan pengantin and lots of chairs and tables for my guests to enjoy the food! Don’t even bother to bring any presents, just come and feast your tummy. While you eat, I will come to each and everyone of you and greet you with my simple cute wedding door gifts. [Ikut mana2 yang sempat lah saya layan. Kata orang, memang tak terlayan lah semua..] Some bride just prefer to sit and watch people come and take pictures with them because of their heavy accessories on the wedding dress that limits their movement. I hope to find a lovely easy-for-me-to-walk wedding dress so that i can personally come to my guest and say thank you for coming. You know how i kenot duduk diam. And I hope to have Norul Syukor to do my makeup simple yet easy for me to give a big smile without cracking up my foundation. Lol~
Oh yeah, did I mentioned that I like multirace of people in my guest list? I like to see colourful people during my wedding day. White people. Black people. Sawo matang people. Hehehe~ [Can somebody please knock my head outta here?]

Hehe. Berangan je lebih. Don’t care lah. It’s what most girls do lah before getting married. Though my plan of marriage is maybe another 5 years in time, at least I have plans. Before I go to that level, I wanna reach my goals first. In my career mostly. Wanna really make sure I’m ready before sharing life with my other half-whom-I-don’t-know-who-yet. It’s a lifetime decision and I hope I won’t make any mistakes. And if I do, I will learn from it. Prepare for it. But in the meantime, I am totally happy with the family I already have right now. Being single is just not that bad when you know how to blend happiness in your life. Because sometimes, having your own family doesn’t even guarantee you the happiness that you thought you can find. I don’t deny that God has sent His message in this issue but don’t forget, He also has His own plan in for us too. Plans that He knew work better on us. So tell me, can anyone guarantee my happiness if I ever got married earlier?

Message here is : Don't ever ask me when will i get married or if i already have any boyfriends or not! LOL~

Thursday, November 29, 2007

Once upon a time in Marang~*

Dah lama tak hapdate. Dah jauh merantau. Kenal2 tempat org. Bukan pergi jalan2 utk bersantai tapi untuk mengutip pengalaman sana sini.

Semalam baru balik dari Kuantan. Kongsi ilmu kat PSDC pulak. Pahang Skill Development Centre. Masa kat Marang dulu tuh, tempat latihan tu namanye TESDEC. Sebulan lebih gak lah ulang alik ke situ. Training budak2 sana. Seronok lah. Sebab budak2nye sporting. One thing for sure, budak2 laki sana mmg agak gentleman lah. Tolong apa2 yg patut tanpa disuruh. Maybe diorg mmg camtu kot dgn setiap trainer. Baik-baik je budaknye. Tapi tak tahu lah kalau kat belakang saya kan….. ;p

Walaupun raya dah lepas, saya tetap nak letak gak beberapa gambar openhouse student sana anjurkan. Rajin. Saya dtg bawak perut je. Hehe. Lagi pun dah janji nak taruk gmbr diorg kat sini.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ni lah student kelas saya.. Kelas Fiber Optik.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
The whole team... geng Fiber Optik, geng Microprosesor dan geng Network.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lapar tau masa ni tunggu Head of Chief Student dia tak sampai2 lagi... ;p

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Muka happy dah makan.... hehe ;)

Ada ke sorg mamat tu tangkap gambar saya masa tengah nganga mulut nak makan. Nasib baik gmbr tu nampak senonoh. Tak mau taruk gmbr tu kat sini ;p

Then sempat lah saya bergmbr2 lagi.. dan lagi...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
The power puff girls yg terlebih2 ahli.... dan yg gigih menganjurkan majlis...

I really had a great time. Terima kasih kepada penganjur majlis serta semua yg bertungkus lumus dalam manjayakan majlis ini. Sorry update ni agak lambat sebab masalah2 teknikal nak upload gmbr. Enjoy the pics... ;)
Walaupun banyak lagi gambar2 yg terlibat, I am sure you guys dah dapatkan gambar tu dari Rafi,kan? Kalau belum dapat lagi, pergi serang dia. Nak serbu Ibnu pun boleh.

When i was there, I also learnt my lesson. Dont expect too much from those who you thought learn a lot. Sometimes, those who you thought learn nothing came out to be the best among the best. Surprisingly. Kinda amaze how human can also have their sense of magical touch. I hope they all succeed in their own path of life. All the best!

Ni lah hikayat cerita kat Marang... nanti saya bukak chapter baru cerita kat Kuantan pulak... So tunggu je lah ye.. nak gi makan dulu. Bye!

Monday, November 12, 2007

Logik akal saya berfikir~*

Saya nak meluahkan lagi beberapa pandangan peribadi saya sebagai seorang rakyat malaysia yang cintakan tanah air sendiri nih. Saya meletakkan diri saya sebagai seorang rakyat yang benar2 orang biasa, seorang yang tidak lah menyokong penuh pihak pembangkang mahupun pihak kerajaan. Pandangan saya adalah berdasarkan akal logik fikiran saya sebagai seorang rakyat jelata yang BIASA di sebuah negara bernama Malaysia..

Buat perhatian pembaca blog saya sekalian, saya BUKAN lah pembaca suratkhabar Harakah mahupun Suara Keadilan. Saya adalah pembaca suratkhabar Utusan Malaysia dan Kosmo yang setia dan tak pernah terlepas suratkhabar Mingguan Malaysia setiap hari ahad... saya juga menyumbang kepada statistik yang menaikkan rating Buletin Utama setiap hari jam 8.00 malam. Oleh yang demikian, pandangan saya adalah pandangan logik akal berdasarkan berita2 yang terdedah pada saya...

Beberapa kes yang terdedah membuatkan saya berfikir. Saya merasakan tidak setuju dengan beberapa isu2 yang berlaku sejak kebelakangan ini dan saya tidak disogok langsung dengan menda2 yg dibawa oleh pihak pembangkang yang dianggap ‘anasir-anasir negatif’ oleh pihak kerajaan. Berikut adalah pandangan peribadi saya tentang beberapa perkara besar yang berlaku dalam negara kita....

Eric Chia. Ramai yang mengikuti kes ini. Dah jelas terang lagi bersuluh dia bersalah dalam kes rasuah. Tapi kenapa dia terlepas? Kenapa tiba2 timbul kes masalah teknikal? Dia terlepas begitu sahaja? Saya masih berakal boleh fikirkan bahawa ada pihak atasan yang cover line story dia. Maka dia terlepas. Apa ni? Negara China pun tahu nak hukum bunuh pesalah yang terlibat dalam kes rasuah guna wang rakyat. Negara kita?

Ni saya tak paham. Negara kita adalah antara negara pengeluar minyak yang utama tapi kenapa kita masih terasa akan kenaikan dgn harga minyak nih? Kan diumumkan keuntungan jejak sampai dekat RM70 billion. Mana pergi duit tu? Kemudian minyak tuh dari negeri Terengganu tapi kenapa Terengganu antara negeri termiskin? Kenapa negeri Kelantan yang ada tapak emas hitam tu tidak di terokai sepenuhnye? Mana pergi duit minyak negara yang sepatut nye dinikmati bersama rakyat? Akal logik saya berfikir, dah kena 'telan' lah gamaknyeh.

Alahai.. ni toksah cakap lah.. banyak sangat... tak payah nak baca berita kat Harakah pun, budak2 boleh agak selok belok berita dalam media kerajaan nih. Ketara. Tak payah lah saya spesifik sangat, semua dah boleh agak mcm2 jenis penyelewangan yang berlaku kan. Dalam bidang sukan pun diorg boleh carik untung. Pasal business sana sini tak payah cakap lah. Kalau nak diulas, saya bertambah2 meluat dan belum tentu cukup 10 mukasurat saya nak cerita! So just to keep it this way, i had enough!

Setakat berita yang saya tengok nih, memang takde apa citer hebat2 atau yang besar2 kat negeri kelantan. Universiti sendiri pun takde. Kenapa? Takkan kerajaan terlepas pandang negeri Kelantan? Just becoz negeri tuh org PAS yang kontrol, kerajaan pusat dah tak nak kasi peruntukan dah ke? Lagi buat saya tergelak biler UMNO dah amik alih negeri Terengganu, boleh pulak ada 2 bijik universiti kat situ. Sebelum tuh PAS berkuasa, takde pulak. Jangan lah nak kata PAS ni miskin sebab peruntukan pembangunan negara adalah pada hasil cukai yang rakyat kita bayar. Cukai tuh ada kat LHDN dan siapa kontrol LHDN ni kalau bukan kerajaan? Akal logik saya yang taraf rakyat biasa ni pikir kerajaan pusat nih kedekut nak kasi duit buat pembangunan negeri kelantan...

Zaman2 mak ayah kita dulu, semua disponser. Ditaja. Takde masalah nak bayar yuran. Kerajaan tanggung sepenuhnye. Memang itu lah yang sepatutnya. Cukai yang kita bayar nih untuk apa kalau bukan untuk pendidikan jugak? Ni disuruhnye amik hutang buat bayar yuran. Dah berhutang tu siap suruh berbunga-bunga pulak. Apa kes? Ni namanye nak cari untung. Suratkhabar kata, itu sebagai kos perkhidmatan yang diberikan. Habis tu, gaji kerajaan kasi tuh untuk apa kalau bukan berkhidmat utk rakyat? Lagi pulak kita nak bayar kos pentadbiran lagi? Pelik betol..... Akal logik saya semacam tidak boleh terima kenyataan ini. Kata akal saya, diorg ni nak cari untung lebih. Saya akan bayar apa yang saya guna aje. Bunga-bunga ni saya tak main ye.

Saya puji hasil usaha media mendapatkan bantuan untuk rakyat kita yang susah. Kes dapat hati baru, dapat jantung baru. Keperihatinan masyarakat terhadap kes2 yang melibatkan pencabulan kanak2 adalah berita yang paling panas. Asal budak hilang sekejap je, paper dah dapat tahu. Hebat! Tapi akal logik dah mula berfikir, negara kita dah tak selamat. Budak2 nak jalan pergi pasar pun dah tak selamat. Apa yang pemimpin negara kita buat? Polis tidur ke? Jangan nak salahkan kepincangan sosial negara sebab undang-undang negara kita nih siapa yang tentukan? Cuba praktikkan hukum hudud sket. Tak payah amik semua, amik sikit2 je dulu. Contohnye seperti pencuri kena potong tangan, pencabul dan penzina kena rejam dgn batu sampai mati atau rotan 100 kali. Agak2nye berapa peratus kes sosial nih boleh turun?

Disebabkan saya hanyalah rakyat biasa, maka saya terdedah kepada gejala2 normal di keliling saya. Taraf sosial yang makin pincang buat akal logik saya berfikir, apa peranan pemimpin dalam menangani masalah ini? Kampung saya di kelantan. Berbeza melihat taraf sosial negeri tersebut dengan negeri selangor tempat tinggal saya nih. Agak sukar nak melihat anak2 muda duduk bergayut2an atau nak melihat insan2 yang berpakaian sakit[cuci] mata kerana hormatnye mereka pada pemimpin negeri tersebut. Saya tak kata kelantan itu perfect tapi melihatkan pada cara hidup orang di sana, saya merasa lebih selamat berjalan2 seorang diri di tengah malam di Kota Bharu berbanding berjalan siang hari di KL ni.

Saya sedar negara kita ni berbilang kaum, maka penternakan khinzir itu tidak lah sepatutnye jadi isu. Dah itu memang makanan orang kafir. Tapi yang saya tak fahamnye, kenapa kerajaan tak wartakan satu tempat khusus untuk penternakan nih? Dah tu katanye Islam, mesti lah kita letakkan agama tu kat depan. Jadi isu besar lah kes tempat penternakan khinzir ni dan saya semakin pelik biler kerajaan buat tak tahu je dengan kes nih. Orang Islam jugak yang terkena tempias nye tau. Tu belum lagi kes arak dan rokok. Kononnye antara yang memberi hasil cukai tertinggi dalam negara. Macam mana lah agaknye agihan cukai2 ni ek?

Banyak sangat dah kes. Terutamanya kes mahkamah syariah nak dimansuhkan. WHAT?!? Mahkamah yang kendalikan hal berkaitan agama tu.... Kenapa kerajaan tak sedar menda besar nih? Paling sedih biler kes Lina Joy tukar agama then nak mansuhkan perkataan agama Islam kat depan tu. Boleh pulak tu ada mesyuarat nak pertimbangkan tuntutan Lin Joy dan beberapa menda lain yg berkaitan dengan agama kita ni. [kecoh dulu kes tuntutan nih tapi saya dah tak berapa ingat] Siap masuk mahkamah. Wahai pemimpin, dimanakah anda meletakkan agama? Oh ya, ketua mahkamah negara kita dah ditukar. Guna akal logik kita nih,agak2nye sebab apa eh?

Masa saya pertama kali mengundi, saya memang ingat terjadi nye kes pemecahan kawasan. Berlaku pemecahan kawasan undian di mana Bangi dipecahkan menjadi kawasan Serdang. Kajang dia gi gabung dengan Semenyih. Dulu area Bangi Kajang ni memang PAS sajor yang menang, mana pernah UMNO menang. Akal logik saya berfikir, kenapa nak buat pecah2kan kawasan nih? Katanya nak memudahkan kawasan pengundian. Akal logik saya tak boleh terima alasan tu sebab kita tetap pergi mengundi tempat yang sama, pecah ke tak pecah ke, apa beza? Biler melihatkan umno yang memenangi kerusi kawasan bangi-serdang nih, baru lah akal logik saya boleh berfikir... ‘oowhhh... orang umno tak nak pembangkang menang...’

Tol sana sini. Kita bayar cukai kat kerajaan tapi kenapa nak berjalan atas jalan raya sendiri, kena bayar tol jugak? Kalau dah diswastakan,kerajaan lah bayarkan! Kita bayar cukai jalan tuh untuk apa? Apa kes nak letak beban bayar tol kat rakyat pulak? Mana kebebasan rakyat nak guna jalan di negara sendiri? Dah la minyak naik harga, tol lagi naik. Sangat bodoh lah kalau takde siapa nampak semua projek2 atas jalan ni nak kaut untung semata, bukannya nak senangkan rakyat. Konon dah bina jalanraya, dikatanye rakyat tak mau guna, tu pasal lah masih jam di jalan yang sama. Dah tu kalau dah buat jalan diletakkan tol mahal2, siapa nak lalu? Belum lagi kes jalan raya berlubang sana sini. Flyover yang runtuh. Kawan mak yg engineer jalan raya ni cakap sebab guna material murah,senang lah nak pecah kalau kenderaan berat asyik lalu. Dengar cerita kerajaan nak kurangkan trafik jam dengan mewujudkan pembayaran setiap kereta yang masuk bandaraya KL. Nak kaut untung lagi? Saya cadangkan, mansuhkan aje lah segala tol yang ada. Sure jam boleh berkurangan punya lah! Semua jalan boleh lalu, orang dah tak berebut nak guna jalan yang sama sebab nak elak jam, ramai yang sanggup ikut jalan jauh tapi tak ramai yang sanggup nak bayar tol. Dengar tak wahai pemimpin?

Ini lah seciput menda yang akal logik saya boleh nak kongsikan kat sini. Kes-kes biasa aje. Banyak lagi kes2 yang lebih besar. Sekali lagi ditegaskan, saya tidak terdedah sangat dgn suara2 hati pihak pembangkang. Seperti yang dikata tadi, saya pembaca dan penonton setia media-media kerajaan. Dan dengan akal ALLAH anugerahkan ini, saya berfikir. Secara logik. Saya yang masih mentah ni, pun dah mula nampak dengan ke’busuk’an yang berlaku dalam negara kita. Tu sebab saya tak heran andai 40,000 orang buat demonstrasi tuntut hak keadilan. Saya bukan lah menyokong mereka 100% tapi melihatkan apa yang berlaku di sekeliling saya nih, saya berpihak pada yang benar. Saya berpihak pada yang menuntut hak kita dihormati. Kepincangan semakin ketara hari demi hari. Membuatkan rakyat makin meluat dengan apa yang terjadi. Tu sebab saya tak heran kalau 100,000 orang nak turun berdemo sekali pun. Tak kira melayu, cina mahupun india. Rakyat makin celik. Insan kerdil mcm saya ni pun boleh nampak, apatah lagi orang luar sana yang lebih terdedah. Benda dah terang lagi bersuluh memang SALAH. Terang-terangan kita ditindas. Dan paling saya tak faham ialah biler orang2 yang turut bersama menyokong kepincangan nih... di mana mereka meletakkan akal logik fikiran mereka eh?

Katanye demokrasi~*

It’s about time I update my blog. Bukan apa, busy lately. Ada kerja. Ni baru balik dari Marang. I promised to upload some few photos here from the open house back there in Marang but I got some few problems to upload photos in here. Can’t seem to upload properly but once I overcome the problem, I promised to let you guys enjoy the pics ok. Especially for those peeps in TESDEC, Marang. :D

Let us go to the main point I came back here. It’s the hot topic being spread wildly plus, most blog that I visited didn’t miss their chance to voice out their opinion on this matter. I guess this is truly our time to really wake up and make some differences for the sake of our life, and for our future generations mostly.

Penat pulak cakap omputih. Semua blog dok ngata dalam bahasa penjajah, ni biar lah saya bercakap dalam bahasa ibunda kita. Lebih2 lagi biler melibatkan perjuangan kita nak menuntut keadilan, elok lah berbudi bahasa molek berbicara sebab memang itu lah budaya bangsa kita kan.

Mak saya nak masuk KL sabtu lepas. Saya hampir terlupa perhimpunan BERSIH bakal diadakan sabtu itu. Tak pasal2 mak saya telefon rumah lepaskan geram pada roadblock yg diadakan sejak dari awal tol sungai besi lagi. Ape kes nak buat road block nih? Ingat semua orang nak join demonstrasi tuh? Kenapa lah kepala hotak diorg ni tak terpikir yg masih ada antara kita ni nak melawat sedara yg sakit kat hospital KL nun? Tak pasal2 saya terpaksa tadah telinga dengar mak membebel tak puas hati dgn polis membuat roadblock tak bertempat. Polis takut ke dengan perhimpunan aman tuh? Katanye demokrasi..

Perhimpunan tuh adalah dalam bentuk yang aman. Dalam bentuk yang menuntut hak untuk diadakan pilihanraya yang bersih. BERSIH. Tapi biler perhimpuan itu disalahertikan, disalahlakukan, disalahfahamkan dan disalahapa-apa je lah lagi, maka itu lah yang jadi tak aman tuh. Orang nak berarak secara aman ke istana menuntut pihak istana kaji balik bentuk pilihanraya yang lebih BERSIH. Kalau lah ada saluran untuk menuntut keadilan, memang takde siapa nak buat perhimpunan nih. Baik duduk rumah tidur! Tapi mana lagi tempat kita nak tuntut hak? Semua saluran untuk menuntut keadilan dah tertutup, apa lagi cara boleh nak buat? Betul ke demokrasi negara kita nih? Kalau betol demokrasi, kenapa tak boleh diadakan perhimpunan aman nih? Katanya demokrasi....

Yang jadi tak aman nye, biler polis senang2 je campak water cannon and gas pemedih mata. Siap main sepak terajang orang sebab tak nak bersurai. Kalau kat purtajaya tuh boleh diadakan perarakan kebangsaan sempena merdeka, ape salah kalau orang nak berarak ramai2 ke istana negara? Polis yang menjadikan perhimpuan itu illegal, ape salahnye jadi kan perhimpunan itu legal? Katanye demokrasi...

Kita ni dah lama tertindas. Cuma antara sedar tak sedar je. Dulu mungkin lah kita boleh berbangga dengan kepimpinan negara kita,zaman2 bapa kemerdekaan kita masih hidup lagi. Zaman2 pemimpin negara kita betul2 sedar dan perihatin dgn keperluan rakyat negara kita. Tu memang zaman rakyat respek tampuk kepimpinan negara kerana berjaya menaiktaraf hidup rakyat pada masa itu. masa tuh, pemimpin kita ikhlas. Diorg menjadi pemimpin yang tak mementingkan kuasa mahupun keuntungan. Memang nampak menyalurkan wang rakyat ke arah yang betul. Parti yang sama. Atas nama barisan yang sama. Malah, pihak kerajaan dan pihak pembangkang mampu bekerjasama dengan baik, sekurang2nya itu lah yang ternampak di mata rakyat kita pada masa tuh. Memang demokrasi...

Tapi sekarang, biler kuasa dan duit menjadi tuan dalam diri pemimpin kita, siapa jadi mangsa? Semakin hari, semakin ketara ketidakbetulannye dalam kepimpinan mereka, siapa tahan kan? Dari kes kenaikan minyak, kemudian terbit pula kes kenaikan harga barang. Belum lagi kes tol sana sini, tambah pula dengan kes pendidikan yang sepatutnye percuma tapi budak2 uni disuruhnye berhutang. Banyak projek gajah putih sana sini yang tak nampak pekdahnye sampai lah kes kemiskinan rakyat negara kita yang dibuat-buat tak nampak dek pemimpin kita. Baru2 ni kes mem’berangan-angan’kan rakyat malaysia dengan meng’angkasawan’kan rakyat negara kita. Sedih biler perkara2 mcm ni sering dilepas pandang oleh pemimpin kita dan lagi sedih biler kita sendiri terikut lepas pandang sekali.

Kita terlalu ‘boleh’ seperti dalam cogankata ‘Malaysia Boleh!’ tapi tak ramai yang sedar, dalam kita nak ‘boleh’ ni, rakyat sendiri terpksa jadi korban. Sedih tengok biler pemimpin negara kita terlalu meng’angan-angan’kan rakyat sendiri dan meletakkan rasa ‘kita mampu capai perkara yang mustahil’. Paling sedih, tak sedar ke yang kerajaan kaut untung ni? Sebagai contoh, sempena nak hantar lagi angkasawan negara tahun 2010 nanti, tahu tak yang bujet untuk research and education dah dipotong? Makin kurang lah elaun pendidikan dan makin bertambah la hutang pelajar yang masih belum kerja. Kerajaan sedar tak yang takde pusat kajian yang khusus dalam kajian astronomi kat negara ni mcm NASA, tapi masih tetap nak hantar lagi angkasawan? Kata org, kejayaan bermula dari bawah. Ni kat tanah ni, dirikanlah dulu pusat kajian astronomi dgn kerjasama NASA, baru lah boleh nak naik atas. Ni nak start dari atas, memang kata org, cepat jatuh lah. Akhirnye sape jadi mangsa? Duit rakyat kita yang sponser angkasawan naik atas tu lah! Pastu berangan-ngan konon ‘we have a good start’. i say, we are not ready to start, at least not until we start our own centre of astronomy research down here in Malaysia’ dan secara perbadinye pendapat saya ialah, duit jutaan tuh lebih baik taja insan2 yang intelek ni pergi korek ilmu2 teknologi yang ada kat NASA tuh.

Kalau nak cakap pasal tak puas hati ni, memang lah banyak. Saya tak kata pemimpin kita adalah insan yang sempurna. Walaupun tampuk kepimpinan mungkin bertukar sekali pun, belum tentu pemimpin itu sempurna jugak. Kepimpinan yang baik adalah pemimpin yang berusaha membaikpulih keadaan yang sedia ‘rosak’. Kalau ikutkan, keadaan rosak nih memang takkan habis tapi apabila melihat pemimpin tu berusaha mambaikinye, kita akan hormat pada pemimpin yang semacam ini. Dia bukannya sempurna tapi sekurang2nye dia perihatin dengan keperluan rakyat. Seperti dalam perarakan ini, andai betul pemimpin kita adil, dia takkan menghalang pehimpunan yang ingin dibuat secara damai ini. Tujuan nye pun adalah untuk menuntut pilihanraya yang BERSIH. Salah ke? Katanye demokrasi....

Saya meluat melihat laporan2 dalam media. Semua penakut nak ceritakan hal yang sebenar. Takut lesen kena tarik. Ada ka dok fokuskan pasal traffic jam? Dok fokuskan pasal roadblock? Dok fokuskan hal2 keganasan dalam perhimpunan tuh? Tolong lah.... buat laporan pun salah. Media memang dah dibutakan sepenuhnya. Mujur lah rakyat kita makin celik. Saya memang puji orang yang turun demonstrasi tuh. Walaupun saya tak berapa setuju dgn cara demonstrasi ni tapi apa lagi pilihan yang kita ada? Media kata yg join demo tuh adalah dlm 4000 org walhal budak kecik pun boleh buat anggaran tu lebih dari 4000 org. Makcik kata, adalah dalam 40,000 org. Boleh tahan tu. Antara demonstrasi yang plg ramai selepas demo yang melibatkan uncle anwar dulu. Saya percaya, kalau perhimpunan ini halal, maunye dekat 100,000 org turun padang. Takde lah mak saya nak tersekat kat trafik jam tu dan boleh join demo tuh sekali. Dan takde lah telinga saya jadi kuali tempat mak saya masak ketidakpuasan hati dia. Dan paling penting, baru lah boleh nak kata negara kita ni mengamalkan demokrasi.

Dah tu, katanye demokrasi....